« Zpět na všechny příspěvky

Jak citovat monografii a e-monografii

Hned v prvním příspěvku se zaměříme na notoricky známý dokument a jeho citování. Monografie je častým dokumentem využívaným k psaní odborných prací. Mezi monografie se řadí především knihy, ať už odborné, tak beletrie, dále učebnice, skripta, encyklopedie. Citování tištěných a elektronických monografií se od sebe příliš neliší, u e-monografie se navíc uvádí typ nosiče, datum aktualizace/revize, datum citování a dostupnost tedy URL adresa.

Jak vypadá citace obecně:

Oranžově jsou zvýrazněny nepovinné údaje.

Tištěná monografie:

Jméno tvůrce. Název publikace. Vedlejší názvy. Vydání. Další tvůrce. Místo: nakladatel, datum, počet stran. Název edice, číslo edice. Standardní identifikátor. Poznámky.


E-monografie:
Jméno tvůrce. Název publikace. Vedlejší názvy [typ nosiče]. Vydání. Další tvůrce. Místo: nakladatel, datum [datum citování], počet stran. Název edice, číslo edice. Standardní identifikátor. Dostupnost a přístup. Poznámky.

Příklady:

Tištěná monografie:

ŠÁMAL, Petr. Soustružníci lidských duší: lidové knihovny a jejich cenzura na počátku padesátých let 20. století (s edicí seznamů zakázaných knih). Praha: Academia, 2009. ISBN 978-80-200-1709-3.

THE BRITISH MUSEUM. Designs of the world. London: British Museum Press, 2011. ISBN 978-0-7141-5088-8.        

Autorem monografie může být jeden člověk nebo více spolupracovníků, ale i korporace či se může stát, že autor není uveden vůbec. 
Jak autory do citace zapisovat se dozvíte někdy příště v příspěvku o Autorských údajích.

E-monografie:
MILLER, Paul F. Lost Newport: Vanished cottages of the Resort Area [online]. Badford: Applewood Books, 2008 [cit. 2018-05-31]. ISBN 978-1-55709-091-1. Dostupné z: http://books.google.com/books?id=VPhNj_9yOt0C&printsec=frontcover&dq=miller&hl=cs&ei=NQPBTqHnGMrOhAePoPnrAg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=7&ved=0CFEQ6AEwBg#v=onepage&q&f=false


Na co si dát pozor?

U monografií jen zřídka kdy chybí autorský údaj - je jedno, zda se jedná o fyzickou osobu nebo korporaci. Menší rozdíl je u encyklopedií, které jsou často společnou prací mnoha autorů, z nichž žádný nemá dominantní roli jako tvůrce. U encyklopedií a dokumentů bez dominantního autora, např. u filmů apod., je proto vhodnější odkazovat přímo názvem dokumentu nebo názvem edice.


Příklad:

Ottův slovník naučný

Kolja [film]

International Conference on Scientific Information

Markéta Kytnerová, 2018-10-23


Sdílet příspěvek: