« Zpět na všechny příspěvky

Nová citační norma již brzy

Nová citační norma již brzy


Ačkoli je léto a čas prázdnin, tak je to pro spoustu z Vás čas příprav na nový akademický rok. Letos jsou přípravy náročnější, protože vyšla nová citační norma, kterou akademické prostředí postupně přijímá k psaní akademických prací. I my v Citace.com Vám přípravy chceme ulehčit a již začátkem srpna se můžete těšit nové citační styly v manažeru a generátoru a stejně tak i výklad normy. Více níže v tiskové zprávě.


Nová citační norma v CitacePRO bude! Už na začátku srpna!

Brno – 17. 7. 2023 – Vzhledem k tomu, že byla dne 1. 11. 2022 vydána nová citační norma ČSN ISO 690 Informace a dokumentace – Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojůkterá nabyla účinnosti 1. 12. 2022, oprávněně se množí dotazy našich zákazníků a uživatelů, kdy bude norma dostupná v generátoru citací a v citačním manažeru CitacePRO. Naše společnost Citace.com, s. r. o., která generátor citací a citační manažer vyvíjí a zpřístupňuje, by proto ráda oznámila, že vytvářet citace dle nové citační normy bude možné v obou produktech od 4. 8. 2023kdy bude dokončena implementace nové citační normy. 

Postup implementace normy do CitacePRO

Na jaře 2023 byla zahájena příprava výkladu nové citační normy. Tuto aktivitu iniciovala naše společnost a podíleli se na ní největší odborníci na problematiku citování v České republice. Výklad je nyní dokončen a v dohledné době bude dostupný ke stažení na webu Citace.com. V souvislosti s přípravou výkladu pro nás byla samozřejmostí i implementace nové citační normy do CitacePRO. V horkých letních měsících a v období dovolených proto na implementaci usilovně a soustavně pracujeme, aby byla uživatelům co nejdříve k dispozici. Kompletním testem už prošla tvorba citací monografií, elektronických monografií a článků. Uvidíme, jaké výzvy přinesou testy dalších druhů dokumentů, které bude také možné citovat dle nové ČSN ISO 690.

Dostupnost původní a nové normy

Původní norma z roku 2011 zůstane v podobě citačního stylu v CitacePRO zachována a uživatelé si tak budou moci vybrat, jakou verzi normy zvolí. Nový citační styl se brzy objeví také v doplňku do Wordu a postupně jej zaktualizujeme i v katalozích knihoven. V rámci bezplatného generátoru bude nabízena pouze nová citační norma. Implementace nové citační normy neovlivní již vytvořené citace.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Společnost Citace.com, s. r. o. byla založena v roce 2015 a je první českou společností, jejíž hlavní oblastí zájmu je problematika citování a plagiátorství. Zabývá se především vývojem intuitivního citačního manažeru CitacePRO. Dalším produktem, který vyvíjí, je platforma pro české elektronické odborné zdroje Pablikado. Společnost Citace.com, s. r. o. mimo jiné každoročně pořádá úspěšnou konferenci CitaKon a věnuje se vzdělávání v oblasti citování, plagiátorství a práci s informacemi a informačními zdroji.

Podrobnější informace o společnosti: https://www.citace.com/

Kontakt pro další informace: Mgr. Kateřina Krčálová Konečná, email: katerina.krcalova@citace.com, tel.: 724 720 840

Markéta Kytnerová, 2023-07-19


Sdílet příspěvek: