« Zpět na všechny příspěvky

APA 7th edition - obecná pravidla

APA 7th edition - obecná pravidla

Dnešním příspěvkem zahájíme sérii blogových příspěvků týkajících se citačního stylu APA - 7th edition. Tento citační styl je již více než rok nastaven jako výchozí APA styl v citačním manažeru Citace PRO Plus. Dříve používaný styl APA - 6th edition je i nadále v manažeru dostupný a naleznete jej v "dalších stylech". 

Dříve než začneme nějaký styl používat, je potřeba se seznámit s jeho pravidly a principy tvorby jak bibliografických citací, tak odkazů v textu.

V tomto příspěvku si představíme obecná pravila citačního stylu APA, jak citace správně vytvářet a vyhnout se tak plagiátorství.

  1. Uvádějte pouze ty zdroje, které mají přímý vliv na vaši práci - co jste skutečně četli a také ve vaši práci uvedli, a to nejen text, ale i obrázky, grafy, tabulky atd.
  2. Vyhněte se přemíře a i nedostatku použité literatury - pro většinu prací stačí uvést dva různé zdroje ke každému klíčovému bodu. U přehledových prací jich bude více
  3. Citujte přesně - bez překlepů, chybných nebo chybějících údajů
  4. Nevytvářejte plagiáty a vyhněte se dalším neetickým praktikám psaní odborných prací - vkládání fiktivních zdrojů, psaní na zakázku apod.
  5. Nepublikujte stejnou práci ve dvou zdrojích
  6. Uvádějte v bibliografické citaci vždy přesnou verzi zdroje
  7. Sekundární zdroje citujte zcela výjimečně


Použité zdroje:

Publication manual of the American Psychological Association: the official guide to APA style. 7th ed. Washigton: American Psychological Association, c2020. ISBN 978-1-4338-3216-1.


Obrázek převzat z:

Freepik

Markéta Kytnerová, 2023-01-17


Sdílet příspěvek: