« Zpět na všechny příspěvky

Citace v katalogu

Citace v katalogu je služba, kterou možná mnozí z vás znají a využívají navzdory tomu, že není často nijak výrazně propagovaná. Je to naše drobná služba, kterou mají k dispozici všichni předplatitelé manažeru Citace PRO Plus, ale také mnohé knihovny napříč republikou nebo také portál Knihovny.cz. Tato docela nenápadná služba je však velmi užitečná a je škoda ji nevyužívat či více nenabízet uživatelům.


Co jsou Citace v katalogu?

Citace v katalogu jsou modul, který je naimplementovaný do knihovního katalogu a u každého dokumentu zobrazuje jeho správnou citaci s možností přenést tuto citaci jedním kliknutím přímo do osobního učtu Citace PRO uživatele. Citace v katalogu spolupracují s různými knihovními katalogy - ARL, Aleph, Carmen Portaro, Tritius, VuFind, Primo, Summon EBSCO Discovery nebo Dspace. V základní verzi se citace zobrazuje pouze v citačním stylu ČSN ISO 690, ale je možné nabídnout uživatelům i 5 nebo 10 citačních stylů.


Jak poznám Citace v katalogu v knihovním katalogu?

Citace v katalogu jsou v různých knihovních katalozích umístěny různě, ale vždy je poznáte tak, že u vygenerované citace je logo Citace PRO. 

               


Jak fungují Citace v katalogu?

Citaci si můžete zkopírovat do textu pomocí CTRL+C a CTRL+V, nebo kliknete na tlačítko Uložit do Citace PRO. V tomto případě budete přesměrováni do manažeru a pokud chcete, můžete cokoli upravit nebo doplnit.





Markéta Kytnerová, 2020-01-14


Sdílet příspěvek: