« Zpět na všechny příspěvky

Cixeso - tipy k informačnímu vzdělávání

V novém roce 2019 začneme hravě, a to s citační hrou Cixeso.

Pokud už za sebou máte nějakou tu lekci informačního vzdělávání, jistě víte, že citace jsou sice potřebné, ale zároveň ne moc zábavné téma. Pokud máte navíc studenty seznámit jen s teorií, tak je potřeba lekci oživit aktivitou studentů jinak vám zaručeně “usnou” a efekt nebude téměř žádný.

Jednou z možností, kterou můžete využít při vysvětlování citačního názvosloví, je CIXESO. Jedná se o skupinovou činnost vycházející z pexesa. Časová a obsahová náročnost je různorodá, takže tuto hru můžete přizpůsobit citačním nováčkům i matadorům.


O co se jedná

Studenti se rozdělí do skupin (může však jednat i samostatnou činnost jednotlivců) a společně spojují lístky s citačním pojmem a odpovídající definicí. Ztížit aktivitu můžete přidáním anglického překladu k pojmu (hodí se především u doktorandů) a praktického příkladu.

Pro zjednodušení můžete jednotlivé části barevně odlišit - pojem černě, definice modře, příklad červeně.

Množství a obtížnost pojmů byste měli přizpůsobit znalostem studentů. Úplným začátečníkům stačí 5-7 základních pojmů (např. bibliografická citace, plagiátorství, seznam literatury, citační styl apod.). U pokročilejších není problém použít 10-15 pojmů s méně známým názvoslovím (ko-citace, kryptomnézie, ghost writting,...).

Pro zjednodušení přípravy lekce si můžete stáhnout předpřipravený soubor, kde je 13 pojmů, jejich anglický ekvivalent, definice a příklad. Stačí si ho jen vytisknout, rozstříhat a použít v hodině.


Vyhodnocení

Podle množství a složitosti pojmů nechte studentům dostatek času na spojování a nezapomeňte studenty aktivně zapojit i do řešení. Pokud jim budete 15 pojmů vysvětlovat bez jejich zapojení, tak to bude náročné na udržení pozornosti jak pro ně, tak pro vás.

Je dobré mít připravenou prezentaci s řešením:

1. slide = pojem

2. slide = definice, příklad, překlad

3. slide = doplňující informace - př. srovnání totožného textu při použití přímé a nepřímé citace

nebo jeden slide se vším za použití animace.

U prvního slidu budou studenti vědět, který pojem se bude řešit a jeden z nich přečte řešení skupiny. Poté překliknete na další slide se správným řešením. V tomto místě je prostor na dotazy studentů k pojmu a dalším informacím.


Po projití všech pojmů se nezapomeňte studentů zeptat, jak moc náročné se jim pojmy zdály, s kolika či s kterými z nich se již setkali, co slyšeli vůbec poprvé apod.


A jak vysvětlujete studentům názvosloví vy?

Markéta Kytnerová, 2019-01-02


Sdílet příspěvek: