« Zpět na všechny příspěvky

Jak citovat článek na iDnes a podobných serverech?

Častý dotaz studentů je, jak citovat článek na iDnes, Novinkách, Timesech a obdobných stránkách, které mají zpravodajský charakter.

Jako příklad si vezměme iDnes. Tento web je zpravodajský server, který provozuje Mafra a zveřejňuje na něm mimo jiné i články, které se objevily v tištěných novinách MF Dnes a jeho přílohách. Nejedná se tedy o elektronickou verzi tištěných novin, ale zpravodajský server, kde články vycházejí nezávisle na tištěné verzi, proto je citujeme jako příspěvek na webu. U příspěvku je také potřeba uvádět celé datum a čas zveřejnění, vč. času aktualizace, protože tyto příspěvky bývají během dne často aktualizovány o nové informace (především u zpráv typu sledujeme online).

Pokud by se jednalo o elektronickou verzi novin, kde se tištěná a elektronická verze shodují obsahově, tak by se jednalo o elektronický článek v periodiku.


Příklad:

ZAR. Princezna Charlotte začala chodit do školky, Kate se pochlubila fotkami. In: iDnes.cz [online]. Praha: Mafra, 2018, 8. ledna 2018 18:13 [cit. 2018-03-19]. Dostupné z: https://revue.idnes.cz/princezna-charlotte-princ-william-vevodkyne-kate-skolka-fotky-pv1-/lidicky.aspx?c=A180108_180048_lidicky_zar


Markéta Kytnerová, 2019-04-09


Sdílet příspěvek: