« Zpět na všechny příspěvky

Citační dotaz - vydavatel webu

Citační dotaz - vydavatel webu

V dnešním příspěvku se podíváme na citační dotaz z podpory, který se týká údaje o vydavateli webu. Hned pro začátek si jen zopakujeme poučku, pokud je autor webu a vydavatel shodný, zapisuje se pouze na pozici vydavatele (a jako autor se vynechává). Je to praktické především u webů, kde je autor, název i vydavatel shodný. A nyní k dotazu:

Ale jestliže je u webu uveden provozovatel, což je vlastně vydavatel, tak by se měla instituce uvést na pozici autora? Bude instituce uvedena na pozici autora i názvu? Zdvojuje se to? 

Např. web firmy Tedox, https://www.tedox.cz , v zápatí stránky je uveden výrobce webu eBrána, je to tedy vydavatel, a je uveden copyright Tedox, což je autor?
Bude bibliografická citace takto: 
    TEDOX. Tedox [online ]. Pardubice: eBrána, © 2020 [cit...........................
nebo stačí bibliografická citace jen:
    Tedox [online ]. Pardubice: eBrána, © 2020 [cit...........................

Co všechno je považováno za vydavatele webu? A píše do názvu webu zkratka obchodní společnosti, která se vydavatele maže?

Odpovědi na jednotlivé dotazy budou trochu na přeskáčku a začínáme téměř od konce :-)
Kdo všechno je považován za vydavatele webu? Vzhledem k tomu, že při tvorbě webů není terminologie nijak sjednocená (a sami knihovníci ve svých výkladech normy ČSN ISO 690 také ne) jako tomu je například u monografií nebo časopisů, tak je nejlepší uvažovat co nejjednodušeji a za vydavatele považovat pouze osobu nebo korporaci uvedenou jako vydavatel, nebo uvedenou u copyrightu nikoli provozovatel/výrobce/programováno/grafická úprava apod. Tyto "role" by se v analogii s knihou daly přiřadit spíše k sazbě/grafické úpravě nebo tisku. Za vydáním a obsahem webu stojí většinou daná společnost a ne ten, kdo ho graficky upravil nebo nasázel do šablony.

Tímto se dostáváme k části dotazu, jak by tedy měla vypadat citace společnosti Tedox:
Tedox s.r.o. - Dodavatel technického sortimentu [online ]. Pardubice: Tedox, © 2020 [cit...........................

Co se týče názvu a uvedení obchodní zkratky, tak tady by se zkracovat nemělo, protože je to součást názvu webu. Často pro celý název webu stačí najet myší na příslušnou kartu v pásu karet a vyskočí okno s úplným názvem, a proto u webu Tedox by měl název znít: Tedox s.r.o. - Dodavatel technického sortimentu



Markéta Kytnerová, 2021-04-07


Sdílet příspěvek: