« Zpět na všechny příspěvky

Druhy plagiátorství 1

Druhy plagiátorství

Po kratší odmlce od citování a zásobě informací od o novinkách v Citace.com se dnes podíváme opět na plagiátorství. Přece jen zkouškové se blíží ke konci a za chvíli začne nový semestr s novými seminárkami a finišováním diplomek.

Jak už vás asi napadlo, není plagiátorství jako plagiátorství. Existují různé způsoby, jak nevhodně zacházet z cizími myšlenkami, a že některé prohřešky jsou závažnější a některé méně závažné.


Klonování a kopírování

Klonování a kopírování je patrně nejzávažnější druh plagiátorství. Dochází zde k doslovnému převzetí textu bez uvedení autora. U klonování autor zkopíruje celou cizí práci, např. cizí diplomovou práci na stejné téma, a odevzdá ji pod svým jménem. U kopírování pak přebírá “pouze” některé pasáže, které opět necituje. Nezáleží na tom, zda se tak děje záměrně nebo nedopatřením.

S rozmachem elektronických dokumentů je na jednu stranu mnohem jednodušší okopírovat cizí práci, ale také mnohem jednodušší plagiát odhalit. Na vysokých školách se využívají antiplagiátorské systémy - v českém prostředí je to především repozitář diplomových prací Thesis.cz. Studenti pro kontrolu svých prací mohou použít služby Odevzdej.cz. Na středních a základních školách pak mohou učitelé využít vyhledavač Google. Po zadání podezřelé pasáže Google zobrazí odpovídající výsledky. Vyučující jsou také z velké části odkázáni na vlastní orientaci v problematice a zdrojích.

Pod klonování se také zařazují různé databáze referátů a seminárních prací a také psaní těchto prací na zakázku.


Drobné úpravy

I v tomto případě přebíráme text jiného autora a neuvedeme zdroj. Rozdíl ovšem spočívá v tom, že v převzatém textu provedeme drobné úpravy - některá slova zaměníme za jejich synonyma, změníme slovosled, vypustíme některá slova či věty. Antiplagiátorské systémy tento druh plagiátorství většinou neodhalí, ale zkušený pedagog ano.


Jeden zdroj

Každá odborná práce má přinášet nový pohled na danou problematiku, proto je potřeba mít prostudováno dostatečné množství odborné literatury. V případě, že tomu tak není, vycházíme pouze z pár zdrojů a s tím souvisí také tento druh plagiátorství. Autor vychází pouze z jednoho zdroje, ze kterého kopíruje strukturu a některé části, které doplní o vlastní komentáře a myšlenky. Vzhledem k velkému množství převzatého textu, pak některé pasáže necituje, aby nebylo na první pohled zjevné, že čerpal z omezeného množství literatury.


Spojování textů

Jedná se o spojení několika různých textů do jednoho, kdy většinou chybí vlastní myšlenky a některé pasáže nejsou citovány vůbec, protože by bylo na první pohled jasné, že autor do problematiky nevnesl nic vlastního. Často je tento druh plagiátorství kombinován s drobnými úpravami.


Markéta Kytnerová, 2020-01-28


Sdílet příspěvek: