« Zpět na všechny příspěvky

Jak citovat grafické dílo jako příspěvek

Grafické dílo, které je součástí jiného díla, se cituje jako příspěvek. Nejčastěji se bude nejspíš jednat o reprodukci z knihy nebo ještě spíše o obrázek stažený z webu.

V případě obrázku staženého z webu může nastat problém s nedostupností údajů, především místa a vydavatele. Datum vydání můžeme zjistit buď ze stránky, kde je obrázek vystaven, nebo ve vlastnostech obrázku (klikneme pravým tlačítkem na obrázek a zvolíme možnost vlastnosti).

V případě, že vyhledáme obrázek na Googlu nebo Seznamu, tak je třeba přejít na web, odkud je obrázek zaindexovaný a z tohoto webu i přebíráme URL adresu do dostupnosti.


Obecná struktura:

Jméno tvůrce grafického díla. Název grafického díla. Vedlejší názvy [alternativní názvy] [druh nosiče/technika]. In: bibliografická citace zdrojového dokumentu.


Tištěný obrázek:

Jméno tvůrce grafického díla. Název grafického díla. Vedlejší názvy [alternativní názvy] [druh nosiče/technika]. In: Jméno tvůrce dokumentu. Název dokumentu. Vedlejší názvy. Vydání. Další tvůrce dokumentu. Místo: nakladatel, datum, rozsah stran grafického díla. Název edice, číslo edice. Standardní identifikátor. Poznámky.

Příklad:

Znak benediktinského řádu [fotografie]. In: JIRÁSKO, L. Církevní řády a kongregace v zemích českých. Praha: Klášter premonstrátů na Strahově, 1991, s. 4. ISBN 80-852-4511-6.

ENDER, J. N. Portrét neznámé dámy v bílých šatech a v bílém klobouku [olejomalba]. In: SOBKOVÁ, Helena. Kateřina Zaháňská. Praha: Mladá fronta, 1995, s. 160. Osudy, sv. 8. ISBN 80-2040-532-1.


Elektronický obrázek:

Jméno tvůrce grafického díla. Název grafického díla. Vedlejší názvy [alternativní názvy] [druh nosiče/technika]. In: Jméno autora webu. Název webu [nosič]. Vedlejší názvy. Místo: nakladatel, datum, datum aktualizace/revize [datum citování]. Dostupnost a přístup. Poznámky.

Příklad:

[Taxi New York]. In: Pixabay.com [online]. 21. července 2013 [cit. 2018-06-18]. Dostupné z: https://pixabay.com/cs/taxi-taxi-provozu-kabina-new-york-381233/


Markéta Kytnerová, 2020-06-08


Sdílet příspěvek: