« Zpět na všechny příspěvky

Perplexity jako osobní asistent

Perplexity jako osobní asistent

Služba Perplexity.ai je moderní vyhledávací rozhraní a chatbot, která využívá technologie strojového učení a zpracování přirozeného jazyka k poskytování přesných a spolehlivých odpovědí na uživatelské dotazy. Jeho rozhraní umožňuje uživatelům nalézt informace o různých tématech v reálném čase. Nástroj Perplexity je dostupný jako bezplatná služba, ale nabízí také placenou verzi s pokročilejšími funkcemi a možností přístupu k jazykovým modelům Claude-2 nebo GPT-4 a přístup k Pro dotazům. 

Pojďme se podívat, jak Perplexity funguje. Po otevření služby se zobrazí chatovací okno, kam se zadávají dotazy v přirozeném jazyce. Síla Perplexity je v jeho encyklopedických výstupech, které jsou podloženy konkrétními zdroji. Ve vygenerovaném textu tak najdeme citace použitých zdrojů. Použité informační zdroje se zároveň zobrazují nad vygenerovaným textem. Lze na ně kliknout a dostaneme se na původní text. Někdy se stane, že výstup se vygeneruje v angličtině nebo v jiném jazyce než čeština. Obvykle stačí zadat nový dotaz “přelož vygenerovaný text do češtiny” a výstup se přeloží. Pokud se nám vygenerovaný text nelíbí nebo není úplný můžeme zadávat další doplňující dotazy. Systém zároveň nabízí další možné dotazy, které by nás mohly zajímat. Stačí na ně kliknout a vygeneruje se odpověď. 


Obr. 1: Okno pro zadání dotazu


Za skvělou funkci považuji focus. Jde o odkaz v dolní části dotazovacího okna, který zobrazí rozbalovací nabídku s výběrem typů použitých zdrojů. Defaultně se využívá All, ale lze využit třeba možnost Academic prohledavající odborné zdroje, Youtube zase vyhledává videa nebo lze generovat text bez využití internetu, pokud zvolíme možnost Writting.


Obr. 2: Výběr zdrojů pro tvorbu výsledku


Skvělou funkcí je také možnost nahrát obrázek, text nebo PDF dokument a následně se na něj doptávat. Základním dotazem může být požadavek na sumarizaci textu, ale samozřejmě lze klást i jiné dotazy a pokud jsou v textu dostupné, systém je zobrazí. V bezplatné verzi můžete nahrát maximálně tři dokumenty za den.  Systém podporuje také přihlášení. Uživatel má pak k dispozici historii vyhledaných dotazů, ke kterým se může kdykoliv vrátit. Zároveň lze vyhledané informace sdílet jiným uživatelům nebo je publikovat na sociálních sítích Facebook, Whatsapp nebo přes síť X. Součástí služby jsou i doplňky a mobilní aplikace. Perplexity má doplněk do Chrome. Lze si jej také nainstalovat do mobilního telefonu s operačním systémem Android. 

Možná si řeknete, že obdobné funkce nabízí i ChatGPT. Hlavní rozdíl je v tom, že Perplexity uvádí použité zdroje a jeho výstupy jsou spíše slovníkového typu, tedy relativně krátké, ale výstižné. To z něj dělá užitečný nástroj pro uživatele, kteří hledají přesné a důvěryhodné informace.


Obr. 3: Výsledek na dotaz Kdo byl Karel IV.? V textu lze vidět odkazy na zdroje pro ověření.


A jak lze Perplexity využít v knihovně? 

Perplexity může být užitečným nástrojem pro knihovníky při jejich práci v několika ohledech. Asi nejlépe se uplatní pro rychlé vyhledávání informací. Já ho mám nainstalovaný na mobilním telefonu a pokud potřebuji rychle nalézt informaci, otevřu aplikaci a přes klávesnici nebo hlasový mód zadám dotaz. Během krátké chvilky získám odpověď. Může se tak stát dobrým osobním asistentem. Využít jej půjde také ve službách pro rychlé zodpovídání dotazů uživatelů nebo při tvorbě rešerší.  Kromě vyhledávání informací mohou knihovníci využít tento nástroji při tvorbě obsahu, tedy k psaní blogových příspěvků, článků, nebo textů na webových stránkách knihovny. Perplexity lze využít i v marketingu, například při tvorbě příspěvků na sociálních sítích, což pomáhá knihovnám lépe komunikovat s jejich cílovým publikem a rozšiřovat povědomí o jejich službách a akcích.

Pokud bych to měl shrnout, Perplexity může být pro knihovníky užitečným nástrojem, který jim pomůže efektivněji vyhledávat informace, tvořit kvalitní obsah a poskytovat lepší podporu uživatelům knihovny.

Znáte Perplexity a už jej využíváte? Nebo jej teprve vyzkoušíte? V obou případech se nezapomeňte podělit o Vaše zkušenosti s tímto nástrojem v diskuzi pod tímto podcastem.

Pokud se Vám dnešní díl líbil, budu rád, když ho budete sdílet. 

Tento příspěvek si můžete poslechnout i ve formě podcastu na Spotify. Odebírejte Podcast knihovníka.

Martin Krčál, 2024-05-07


Sdílet příspěvek: