Zúčastněte se 9.–10. dubna pátého ročníku Citakonu – konference a worshopů o citování a AI. Prohlédnout program.

« Zpět na všechny příspěvky

Plagiátorství 2

Jak se vyhnout plagiátorství?

Odpověď na tuto otázku je velmi jednoduchá: Citujte použité zdroje. Ptáte se: Jak?

Po teorii trocha praxe

Na některé české plagiátorské kauzy si jistě vzpomenete - jen pro připomenutí můžeme zmínit kauzu bývalého brněnského primátora Romana Onderku a jeho bakalářskou práci, která nesplňovala požadavky vysokoškolské kvalifikační práce a odporovala citační etice.

"'Práce neměla vůbec žádný odkaz na použité zdroje, nejde poznat, co je autorské a co citované. To je nepřípustné, práce k obhajobě neměla být ani připuštěna,' komentovala Onderkovo dílo pro Českou televizi, která zjištění přinesla, předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková. (MF DNES, c1999-2018)"


Pokud nahlédneme do zahraničí a pro zpestření mimo akademickou sféru, tak velmi slavný plagiát je titulní píseň k filmu Velmi nebezpečné známosti od skupiny The Verve. Písnička Bitter Sweet Symphony je snad nejznámějším hitem této kapely, ale nikdy jí nevydělala ani jeden cent. Část refrénu je kopií písně "The Last Time" kapely Rolling Stones, která se soudně domohla svých práv k hudbě.


Použitá literatura:

MF DNES, c1999-2018. Onderka i náměstkyně Bohuňovská měli nevyhovující diplomky, titul dostali. In: IDNES.cz [online]. Mafra, 29. března 2011 8:27 [cit. 2018-08-19]. Dostupné z: https://zpravy.idnes.cz/onderka-i-namestkyne-bohunovska-ziskali-titul-diky-pochybnym-diplomkam-1ow-/domaci.aspx?c=A110329_1556969_brno-zpravy_bor

Markéta Kytnerová, 2019-01-23


Sdílet příspěvek: