« Zpět na všechny příspěvky

Jak citovat elektronický program

Především v technických oborech není výjimkou, že je potřeba ocitovat nějaký počítačový program. K tomu použijeme následují vzor. Podle tohoto vzoru lze také citovat různé aplikace, ať už mobilní či počítačové, hry, operační systémy apod.

Vzhledem k tomu, že se jedná o specifický typ e-dokumentu, tak se do bibliografické citace zapisují i údaje typické pro elektronické dokumenty, a to:

Také se používá údaj Poznámka, kam se na konci citace zapisují požadavky na systém a velikost programu.

Jako u všech dokumentů jsou i u elektronického programu povinné nakladatelské údaje, ale zapisovat je není nutné, protože nejsou stěžejní pro identifikaci dokumentu. Stejně tak je tomu i s edicí


Obecná struktura citace:

Jméno tvůrce. Název. Další názvy [typ nosiče]. Další tvůrce. Místo: nakladatel, datum publikování, datum aktualizace/revize [datum citování]. Název edice, číslo edice. Standardní identifikátor. Dostupnost a přístup. Lokace. Požadavky na systém. Poznámky.


Zjednodušená obecná struktura:

Jméno tvůrce. Název. Další názvy, verze [typ nosiče]. Další tvůrce. Datum publikování, datum aktualizace/revize [datum citování]. Dostupnost a přístup. Požadavky na systém. Poznámky.


Příklady:

GOOGLE. Google Chrome [software]. 10. listopadu 2011 [cit. 2012-02-11]. Dostupné z: http://www.slunecnice.cz/sw/google-chrome/. Požadavky na systém: Vista-32, Vista-64, Win XP, Win 2000, Win 7; velikost 22,05 MB.

DT SOFT. Deamon Tool Lite 4.45.2 [software]. 23. ledna 2012 [cit. 2012-02-12]. Dostupné z: http://www.slunecnice.cz/sw/daemon-tools/. Požadavky na systém: Vista-32, Win XP, Win 2000, Win 7; velikost 13,40 MB.


Markéta Kytnerová, 2020-04-21


Sdílet příspěvek: