« Zpět na všechny příspěvky

Jak citovat klikací reklamu

Při brouzdání na internetu na nás snad na všech webových stránkách vyskakují reklamy, které se nám snaží prodat něco, co bychom podle historie prohlížení měli dozajista potřebovat. No ale co když chcete takovou reklamu citovat - kdo je autorem? Co uvést do dostupnosti - web, kde se reklama nachází, nebo web, kde se mi reklama zobrazila (i když tam při dalším kliknutí nejspíš jiná reklama)? A co je to vůbec za druh dokumentu? Otázek je najednou mnoho…


Tady je na tento citační oříšek (zaslaný z VUT) moje řešení:

U klikací reklamy bych na reklamu klikla a šla přímo ke zdroji :-) Na webové stránce, kde se reklama zobrazila, se toho krom jména inzerenta a druhu nabízeného zboží moc nedozvíme. Navíc je dobré se řídit citačním pravidlem, že nejlepší je citovat primární zdroj.

Druh dokumentu? Ten není úplně jednoznačný- zkusmo jsem proklikala zobrazené reklamy na Novinkách a nejčastěji se jednalo o webovou stránku nebo příspěvek na webu. Ale může být i jiný druh dokumentu - co reklama to originál!

Autor? Informace o autorovi by měla informační hodnotu u práce, která by se autory reklam a jejich tvorbou zaobírala. V případě klikací reklamy, kde půjde spíše obsah tento údaj nemá v podstatě žádný význam. Navíc autora reklamy bude přímo nemožné dohledat, takže údaj o autorovi vynechte. V případě, že už je uvedený, tak se nejčastěji jedná o korporaci, která je zároveň vydavatelem, takže se tento údaj zapisuje jen do vydavatelských údajů.

Dostupnost? vzhledem k tomu, že citujeme z primárního zdroje, tak v dostupnosti uvedeme  URL, kam nás reklama odkáže, popř. se dá zkopírovat ten prolink, kam vede reklama (nabídka pravým tlačítkem - Kopírovat.....).


Markéta Kytnerová, 2019-01-31


Sdílet příspěvek: