Zúčastněte se 9.–10. dubna pátého ročníku Citakonu – konference a worshopů o citování a AI. Prohlédnout program.

« Zpět na všechny příspěvky

CitaKon Workshopy 2023

CitaKon Workshopy 2023

Již v minulém příspěvku bylo řečeno, že letošní ročník konference CitaKon je nově dvoudenní. Dnes si představíme letošní novinku, tedy první den plný prakticky zaměřených workshopů.

V úterý 28. března proběhnout dva paralelní bloky workshopů. První blok je tématicky zaměřený na Licence a predátorské časopisy, druhý blok pak na Mediální gramotnost.


Licence a predátorské časopisy

První část povede Lucie Smolka, advokátka a vedoucí české divize Creative Commons. Ve své praxi se zabývá autorským právem a právem moderních technologií, na tyto témata píše odborné články a také školí. Výzkumem práva a moderních technologií se zabývá ve spolku Open Content a aspekty otevřenosti a digitalizace v Otevřených městech. V tomto dopolední bloku se naučíte správně používat licence Creative Commons a proč je dobré je dobře znát. 

Druhý blok povede Lukáš Plch z Knihovny univerzitního kampusu MU, kde se věnuje informačnímu vzdělávání a informační podpoře studia a vědy. Během workshopu Predátorské časopisy se zaměříme na rizika otevřeného publikování, naučíme se poznávat znaky predátorských časopisů a dozvíte se, co jsou časopisy spadající do tzv. šedé zóny.


Mediální gramotnost

První blok povede lektorka Ludmila Holbíková ze vzdělávacího programu Jeden svět na školách organizace Člověk v tísni. Těšit se můžete na praktické rady a tipy, jak v dnešní době rychlého rozvoje digitálních technologií během knihovnických lekcí pomoci při osvětě v boji proti dezinformacím či jak pomoci uživatelům a čtenářům, především těm dětským, s ověřováním kvality informací i informačních zdrojů. 

Druhý blok přichystá Tereza Lišková z Nadace OSF, její doménou je podpora knihoven v sekci Knihovny jako průvodkyně 21. stoletím. V tomtu bloku vám nabídneme možnosti, jak komunikovat se čtenáři během různých knihovních setkání či lekcí i během "obyčejných" návštěv knihovny. Jak jim pomoci bojovat proti dezinformacím a rozvíjet jejich mediální gramotnost.


Pokud si chcete rozšířit své znalosti na poli autorského práva či mediální gramotnosti, neváhejte se přihlásit na workshopový den. Registrační formulář se všemi potřebnými informacemi naleznete na: https://bit.ly/citakon2023

Celý program naleznete na webu konference CitaKon 2023


Těšíme se na Vás!

Markéta Kytnerová, 2023-02-22


Sdílet příspěvek: