« Zpět na všechny příspěvky

Jak na doplněk do Wordu 3

V dnešním wordovském příspěvku si ukážeme jeho dvě hlavní funkce, a to vkládání příspěvků a generování seznamu použité literatury. 

Abychom mohli vkládat citace pomocí doplňku přímo do textového editoru, je potřeba mít již v manažeru Citace PRO Plus nějaké citace vytvořené. Seznam těchto citací se nám ukáže po kliknutí na levou ikonu Vložit citaci v pásu karet.


V případě, že v účtu máte vytvořeno větší množství citací, tak si vyhledávání můžete usnadnit dvěma způsoby. Prvním je použití vyhledávacího pole, kam můžete zapsat jméno autora, název či rok vydání a následně vybrat požadovaný dokument. Druhým způsobem je výběr složky, ve které máte citaci uloženou. Nově si doplněk pamatuje naposledy použitou složku a při dalším vkládání citace vám ji automaticky.


Po vložení citace můžete odkaz v textu upravit dle postupu uvedeného na následujícím obrázku. Např. potlačit zobrazení autora nebo názvu, či uvedení konkrétní citované strany.


V nabídce u každého odkazu také můžete přímo upravit údaje, které se v citaci zobrazují, pomocí volby Upravit referenci - např. přepsat jméno z Buck na Back. Také lze převést citaci na statický text, kdy se vložený odkaz na literaturu stane prostou součástí textu a již nebude spolupracovat s doplňkem. V důsledku to znamená, že z takto upravených odkazů již nevygenerujete Seznam použité literatury.


Po dokončení práce pak lze jednoduše vložit seznam použité literatury kliknutím na tlačítko Vložit použitou literaturu v pásu karet. Seznam literatury se automaticky vygeneruje ze všech citací použitých v textu. V případě, že ještě nějaký dokument do textu doplníte či změníte citační styl, tak klikněte na Aktualizovat použitou literaturu.


Další články seriálu

Jak na doplněk do Wordu 1
Jak na doplněk do Wordu 2
Jak na doplněk do Wordu 3
Jak na doplněk do Wordu 4

Markéta Kytnerová, 2019-11-13


Sdílet příspěvek: